Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

На официална церемония в конферентната зала на Интерактивния музей в древния „Абритус“ бяха наградени победителите в конкурса за „И ний сме дали нещо на света”, организиран от Регионалния исторически музей – Разград с подкрепата и съдействието на Община Разград и „Биовет” АД – клон Разград.

Творческата ученическа надпревара за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект на тема „Бележити личности от Разград“, свързани с обществено-политическия, културен и стопански живот на града, стартира на 28 януари – Деня на Разград.

Конкурсът е първата инициатива за 2023 г. в областта на културата, посветен на 145 години Освобождението на Разград. А идеята е да провокира младите хора към творческо мислене, уважение и любов към историческото минало на града и региона, към българската история и дава реална възможност на участниците чрез изследователска дейност да представят своята гледна точка за значимостта на събитието и ролята на историческите личности.

Гости бяха зам.-областният управител Найден Късов, Цветана Бенонова- главен експерт „Култура“ в Община Разград, Теменуга Газдова – изпълнителен директор на „Биовет“ – Разград, по чиято инициатива стартира конкурса, преподаватели и родители на децата.

Найден Късов специално поздрави организаторите за идеята и реализацията на конкурса, а участниците, победителите, техните учители и наставници- за ентусиазма, с който са се включили в надпреварата и показаното добро познаване на историята и личностите от родния край

Теменуга Газдова увери децата, че разградският край е изключително богат на исторически забележителности и личности. И че няма нищо по-добро от това да познаваш историята на родното място. „Предложихме ви този конкурс с идеята да провокираме у вас желанието и интереса ви да навлизате все по-дълбоко в разкриването на историческите тайни и постиженията на живелите преди нас, а и на наши съвременници“, каза Теменуга Газдова и пожела на децата още успехи в направленията, в които работят.

„Скъпи млади приятели, вие растете в древна земя, в която са се развивали и процъфтявали велики цивилизации. Гордейте сте, че сте разградчани! Историята на Разград е мозайка от различните памети – от родовата памет, семейната памет, градската памет, която вече се вписва в историческата памет на нашата държава България.

С участието си в конкурса съзнателно тръгнахте да изучавате нашите видни личности – тези, които носеха светлината и новата истина. Сигурно вече знаете повече за тях. Пожелавам ви да продължите тази изследователска дейност“, обърна се към учениците Цветана Бенонова.

В конкурсната надпревара се включиха над 80 деца от основни, средни училища и гимназии от общината и областта в три възрастови групи: от 1 до 4 клас, от 5 до 7 клас, от 8 до 12 клас и бяха оценявани от жури в съответната категория.

Преди да получат наградите си, победителите в съответните в категории и възрастови групи прочетоха своите есета и стихотворения, показаха на всички рисунките си, подредени в изложба в Интерактивния музей и представиха мултимедийните си проекти.

След това всички получиха грамоти и лакомства за участието си в конкурса и имаха възможност да разгледат и научат из залите на Интерактивния музей много нови неща за живелите в древния „Абритус“.

В категория „Есе“ журито бе в състав: председател: Цветана Бенонова – главен експерт в отдел „Култура, религиозни и младежки дейности“ в Община Разград и членове: Румяна Раденкова – учител по история и цивилизации в ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ – Разград, член на Центъра по регионална история към къща музей Анание Явашов и Садет Кърова – журналист, кореспондент за БТ.

В категория „Стихотворение“ – председател: Димитър Петров – писател, директор на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“ – Разград и членове: проф. д-р Росица Ангелова – преподавател в ШУ „Епископ Константин Преславски“ и ръководител на отдел „Нова и най-нова история“ в Регионален исторически музей – Разград и Георги Тодоров- журналист, експерт „Връзки с обществеността“ в РИМ – Разград.

В категория „Рисунка“ – председател: Теодор Даскалов – художник, зам.-директор на Театрално музикален център – Разград, член на Музейния съвет и членове: Таня Стоянова – художник, дългогодишен преподавател и Михаил Маринов – дизайнер в музея.

В категория „Мултимедииен проект – председател: Живко Жечев – хореограф, ръководител направление ИТ и информационни технологии в ОУ “ Никола Икономов“ – Разград и членове: Милен Матев – IT специалист в „БИОВЕТ“ АД – клон Разград и инж. Анко Аврамов – главен инженер в Общинско радио – Разград.

Ето и победителите в конкурса:

ЕСЕ
V-VII клас :
Селин Кьосева – V клас, ОУ „ И.С. Тургенев” – Разград

VIII-XII клас
Ростислав Русев – VIII клас, НПТГ „ Шандор Петьофи”- Разград

СТИХОТВОРЕНИЕ :
I-IV клас
Владислав Христов – III „а” клас, ОУ „ Отец Паисий” – Разград

V-VII клас
Корай Акифов – VII клас , ОУ „ Елин Пелин” с. Стражец

РИСУНКА:
I- IV клас
Мелих Али – 10 г., ОУ „ Отец Паисий” – Разград

V-VII клас
Синем Сабри – V клас, Клуб „Млад приложник 2” към ЦУТНТ – Разград

VIII- XII клас
Теодора Стефанова – XI клас, Клуб „ Природа и фантазия” към ЦУТНТ –Разград

МУЛТИМЕДИЙНА ПРЕЗЕНТАЦИЯ
I-IV клас
Виктория Диянова – IV „а” клас, ОУ „ И. С. Тургенев” – Разград

V-VII клас
Йоана Йорданова и Самир Рамадан – ОУ „ Никола Икономов” – Разград

VIII-XII клас
Димитър Обидимски – XI „г” клас, ПГИ „ Робер Шуман” – Разград.