Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Пътуващата експозиция е на РИМ – Бургас, но музейните специалисти от Разград са я допълнили с образователна част, тяхна изработка са и украшенията по коледната елха

Изложба „От Свети Никола до Дядо Коледа“ представя Бургаският музей в Етнографския комплекс в Разград. Ще бъде открита в 17.00 часа на 4 декември, ще остане до 22 декември и ще бъде част от празничната програма в столицата на Лудогорието за Коледа и Нова година.

Експозицията от информационни табла представя от различни гледни точки Свети Никола – легенди и предания за светеца, естественото му възприемане като патрон на Бургас, празничната обредност, народни песни и рецепти, традиционни гозби на Никулден. Показан е и автентичен инвентар: мрежи, винтери, харпуни, гагани и други рибарски пособия. Специално място е отделено на това как във времето светецът става покровител на бедните, децата, моряците, рибарите, пътешествениците, търговците и банкерите. Изложбата предлага и един интересен поглед към Свети Никола и Дядо Коледа, които според етнолозите са един и същ персонаж.

„Ние сме дообогатили експозицията с витрина за разградския православен храм „Св. Николай Чудотворец“ и две авторски икони на светеца“, кава ръководителят на отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей в Разград проф. д-р Росица Ангелова.

Специално внимание е отделено на най-малките. „Идеята е децата да се забавляват. Тук ще могат ловят риба, да оцветяват и да редят пъзел с образа на Свети Никола, разказва за образователната част от изложбата музейният педагог Христо Христов. Тя е дело на музейните специалисти от Разград. Както и украшенията по коледната елха в залата, изработени собственоръчно от тях.