Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Директорът Регионалния исторически музей Таня Тодорова откри днес и покани разградчани да разгледат в Етнографския музей посветената на Деня на Разград тематична изложба „Илюстрована хроника на войната и освобождението на Разградския край”.

Експозицията е съвместен проект на Регионалния исторически музей в Разград и Историческия музей „Искра“ в Казанлък и включва фоторепортажи на военни кореспонденти за битките по време на Руско-турската война от 1877-1878 г. в България и в частност – свидетелства от сраженията в Разградско.

На таблата са копия на фоторепортажи, публикувани в притурката „Иллюстрированная хроника войны“ към седмичното списание „Всемирная иллюстрация“ в Санкт Петербург през 1877 година – пионер при създаването на военния фоторепортаж в Русия, предоставени от музея в Казанлък, както и табла с хрониките на военните действия на Източния руски отряд в Лудогорието от фонда на разградския музей, каза при откриването на изложбата етнографът и зам.-директор на РИМ – Разград Даниела Ганчева.

Специално място в изложбата имат и два артефакта, свързани с освобождението на Разградския край. Първият е напрестолно евангелие, кръст и кадилница, свързани с посрещането на руските войски и отслужването на водосвет за здраве и успех. Вторият е голямата икона с гравиран около нея текст за важното събитие – дар на разградчани от руски висши военни по повод годишнина от освобождението на града, акцентира директорът на музея Таня Тодорова.

Във витрините са и непоказвани досега оригинални руски и турски оръжия: пушки, саби и ятагани от фонда на разградския музей.

От свои име и от името на ръководството на Община Разград главният експерт в отдел „Култура, религиозни и младежки дейности“ в местната администрация Цветана Бенонова благодари на музейните работници, за стореното от тях за Разград, за усилията им са съхранят неговата памет от античността до наши дни.

Община Разград посвети миналата година на кап. Бърдаров и мъжете войни от Лудогорието, припомни Бенонова и анонсира, че тази ще е посветена на разградската духовност и култура. Всички възрожденци и потомците им днес – музейните работници и журналистите – са духовните войни на Разград, които отстояват българския идеал и традициите, включително и на уникалната етографска група капанци, каза още Бенонова.

Тя съобщи и новина: част от оригиналните литографии от репортажите на военните кореспонденти от преди почти век и половина по нашите земи ще бъдат показани по-късно тази година в Художествената галерия.

Изложбата „Илюстрована хроника на войната и освобождението на Разградския край” е първото събитие от празничната програма, посветена на 145-годишнинината от освобождението на Разград и ще може да бъде разгледана до 30 март, като така ще отбележи и националния празник Трети март. Насочена е към гражданите и учениците, пред които лектори от музея ще разширяват техните познания както по история на България, така и по теми, свързани с родния край.