Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Деца от Разград, Габрово и добричкото село Смолница имаха уникалния шанс на практика да разберат с какво точно се занимават музейните специалисти.

„Пътуването“ назад във времето в Деня на отворените врати бе част от двудневната програма на Регионалния исторически музей в Разград по повод Международния ден на музеите и 40-годишнината на Археологическия резерват „Абритус“. Включилите се в инициативата музейни специалисти разказваха за ролята на музея в издирването, изучаването, опазването и представянето на културно-историческото наследство на Разградския край. Като гид в разходката в миналото се включи и директорът Таня Тодорова.

В Интерактивния музей главният екскурзовод Виктория Вълчева представи пред своите „колеги“ как се подготвя и изнася интересна и атрактивна беседа и кое е най-интересното в професията на екскурзовода, като през това време децата вече бяха научили прелюбопитни неща живата и хората в древния Абритус.

След това, напътствани от на археолозите Дилен Дилов и Силвия Анастасова, децата се превръщаха търсачи на съкровища: откриваха, датираха и описваха подробно находките, точно както го правят археолозите и фондохранителите. Имаха възможност да се запознаят и опитат използваните от археолозите различни инструменти и уреди в тяхната работа на терен.

В друга зала музейният педагог Христо Христов и дизайнерът Михаил Маринов превръщаха децата в реставратори на разкритите по време на археологическите разкопки предмети от бита на живелите векове преди нас.

В Деня на отворените врати деца от различни разградски училища влязоха в ролята на уредник – историк в къщата музей „Станка и Никола Икономови“. Под формата на интерактивна игра, музейният педагог в РИМ – Разград и Нено Якимов от отдел „Най-нова история“ представиха Рибния буквар на д-р Петър Берон. Откритият урок бе посветен на 200-годишнината от отпечатването на „БȢква̀рь съ разлѝчны поȢчѐніѧ“ – най-известната възрожденска печатна книга.

В Етнографския музей екскурзоводът Полина Неделчева посрещна деца от първи, втори и трети клас на ОУ „Н. Й. Вапцаров“. Представи им професията етнограф, а след това всички заедно пресъздадоха два обичая от традиционния празничен календар на българите: „Малка Коледа“ и „Еньова буля“.

Пред деца от Центъра на научно, техническо и научно творчество уредникът в къщата музей „Анание Явашов“ Виктор Костадинов разказа за родения в този дом учен, преводач, учител, обществен и културен деец, народен представител и секретар на Третото Велико народно събрание, истински следосвобожденски просветител, летописец на историята на Разград и самият той светла страница от нея – академик Анание Явашов. И акцентира върху един от неговите енциклопедични интереси – работата му върху написването на Българо-латински ботанически речник.

За четвърта поредна година РИМ – Разград отбелязва по различен и атрактивен за децата начин Международния ден на музеите. Идеята е специалната програма за тях да им покаже културното наследство и историческото минало на родния край, да научат повече за основните дейности и функции на музея, и професиите на музейните специалисти.

На тръгване в тазгодишния Ден на отворените врати всички благодариха за незабравимия за тях час по история в древния Абритус и къщите музеи в Разград.

Още снимки вижте на фейсбук страницата на РИМ – Разград:
https://www.facebook.com/regionalhistorymuseumrazgrad/