Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Граждани, институции и организации участваха в традиционния поход до комитетската къща в Пороище в памет на Апостола Васил Левски.

Представители на Регионален исторически музей и кметството на Пороище посрещнаха поредния традиционен поход в памет на годишнината от гибелта на Васил Левски, вървейки по пътя от Разград до Комитетската къща в Пороище. Туристите бяха организирани от Туристическо дружество „Буйна гора”. Походът бе подсигурен и предвождан от ветерана на туристическото движение в Лудогорието Марин Георгиев. Походниците, които дойдоха в Пороище бяха представители на ТД „Буйна гора” заедно с ученици от ОУ „Васил Левски”, ОУ „Никола Икономов”и ОУ „И. С. Тургенев”, ученици от ПМГ „Акад. Никола Обрешков”, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф”, НПТГ „Шандор Петьофи“, представители на движение „Възраждане”, пенсионерски клуб „Златна есен” и граждани на Разград. На място гостите се срещнаха с местни жители на село Пороище.

Домакин на събитието бе кметът на Пороище арх. Петър Сергиев, официални гости бяха директорът на РИМ – Разград – Таня Тодорова, Иво Стоянов – завеждащ исторически отдел XV – ХIX век и уредник на къща-музей „Станка и Никола Икономови”, Даниела Ганчева – гл. уредник, етнограф на Етнографска къща и Димитър Петров – общественик, поет и писател.

Пред пристигналите походници и граждани, събрали се на площада на Пороище и пред Комитетската къща, след приветствието на кмета г-н Сергиев, специалистът Иво Стоянов сподели историята на създаване на комитета в къщата на свещеник Иван Самоковски, на делото на Васил Левски и Ангел Кънчев, и връзките им с нашия край.

Туристи, ветерани, ученици и възрастни поднесоха венци и цветя на паметната плоча на Комитетската къща и се събраха в голямата зала на НЧ „Просвета 1919 г.“, което преди месеци отбеляза своята 100 годишнина, където се подкрепиха с горещ чай и закуски.