Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Търговски аташета на страни от Европейския съюз и Канада останаха възхитени от Археологическия резерват „Абритус“ край Разград и Свещарската гробница край Исперих.

В Разград визитата им бе организирана с изключителното съдействие и професионализъм на специалистите от Регионалния исторически музей.

Гостите бяха в  Лудогорието по покана на областния управител Деян Димитров. Визитата е част от подетата от него инициатива за разработване и реализиране на общ план за развитие на туризма в петте области, обединени в Северен Централен район. Посещението бе организирана със съдействието на Посолството на България в Букурещ и на ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси там Ивайло Маринов. В делегацията бяха включени още журналисти от водещи румънски медии, изявени блогъри и инфлуенсъри от северната ни съседка.

„Добре дошли в древния Абритус. Използвам възможността с колегите ми да ви представим в експозиционната зала и в Интерактивния музей част от нашето богато материално културно-историческо наследство. А вие да разкажете на вашите партньори, зрители и читатели в Румъния, за това, което сте видели. И да ги призовете, когато са в България да включат и Разград в маршрута си, каза в приветствието си директорката на музея Таня Тодорова.

Очаква се в близките дни гостувалите в Разград журналисти да публикуват в медиите си в Румъния поредица от материали за визитата си в Лудогорието.