Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Магията на народните вярвания на Еньовден ще се преплете с различните изкуства по време на поредното издание на фестивала на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград“. По традиция Община Разград и Регионалният исторически музей организират празниците по Еньовден – 23 и 24 юни.

Първата фестивална вечер е в къщите музеи в Разград. В 19.30 ч. е началото на „Територия на словото“ в къщата музей „Станка и Никола Икономови“. Редакторът в издателство „Персей“ Пламен Тотев ще представи изданието „Тайната на дървото“ – разкази за Разград от носителя на наградата „Златен Пегас“ Димитър Петров. Ще се включат и млади разградски таланти – певецът Текин Зекериев и рецитатори от Центъра за ученическо технически и научно творчество.

От 20.30 ч. къщата музей „Анание Явашов“ домакинства на „Завръщане в миналото – Другият Явашов“. Гостите ще видят дефиле на ретро модни костюми от самото начало на миналия век. Проф. д-р Росица Ангелова, ръководител на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ – Разград, ще представи Българо-латински ботанически речник на акад. Анание Явашов от фонда на музея и фотографската изложба „Био логично“ на д-р Мария Касчиева. Идеята за изложбата е вдъхновена от научната работа на авторката по проект, свързан с възстановителни дейности в рядко срещано природно местообитание – „Понто – сарматски степи“, в района на Северното Черноморие. Комбинацията между науката и изкуството на фотографията позволява да се използва светлината като изразно средство, с което да бъде показан един по-красив и по-различен растителен свят, в контекста на проблемите на опазването на биологичното разнообразие.

Веднага след това, в 21.30 ч., в Етнографския музей започват „Еньовските традиции и наричания“ и „Магията на традициите“, представени от Капанския ансамбъл. В празничната програма участват още и Фолклорен ансамбъл „Цар Калоян“, Детска танцова студия „Капанче“ към читалище „Напредък“ и Музикална школа „Илия Бърнев“ към читалище „Развитие“.

Финалът на първата фестивална вечер е в двора на къщата музей „Димитър Ненов“, където от 22.30 ч. артистите от Театрално-музикалния център ще ни пренесат във времето на Австро-Унгарската империя. В музикално-танцовата композиция участват квартет от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“, танцьори от Сцена „Назъм Хикмет“ и актриса от театралната трупа.

Във всички къщи музеи посетителите ще бъдат посрещани с бяло сладко или чаша пелин.

Втората „бяла нощ“ – 24 юни, събота, е на територията на Археологическия резерват „Абритус“. От 16.00 до 21.00 ч. в Интерактивния музей ще може да бъдат видени два уникални експоната от фонда на Исторически музей „Искра“ – Казанлък: Златната маска на тракийския цар Терес от 5 век пр.н.е. и главата от бронзовата фигура на владетеля на Одриското царство Севт Трети от 4-3 в. пр.н.е.

Фестивалът ще завърши сред колоните на Перистилната сграда /вила „Урбана“/. В 21.30 часа там започва концертът на няколко изпълнители: балерините от Балетна школа при читалище „Развитие“; разградчанинът Иван Гайдаров ще представи втората си авторска песен, а финалът е с огнените танци на група „ТЕМП“ от Враца: части от спектаклите „Светлината на огъня“ и „Дионисиев ритуал“.