Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Злато и огън посрещнаха гостите на втората от „Белите нощи на Разград“ – фестивал на материалното и нематериалното културно наследство. По традиция вечерта е посветена на античното наследство на Разград.

Сред колоните на вила „Урбана“ зам.-кметът Добрин Добрев поздрави музейните работници от Регионалния исторически музей, че опазват културното и духовно наследство на Разград. „Музейните работници често остават зад кадър, но трябва да знаят, че обществеността им е благодарна за труда, който полагат, за да опазят прекрасното ни наследство”, каза Добрин Добрев. И специално подчерта, че уникалният не само у нас фестивал се е родил преди Европейската нощ на музеите. Зам.-кметът увери, че Община Разград ще продължи да утвърждава Разград като фестивална столица на Лудогорието и подари красив букет на директора на РИМ – Разград Таня Тодорова.

Преди и след концерта във вила „Урбана“ стотици жители и гости на Разград с нескрито любопитство разгледаха постоянната археологическа експозиция и Интерактивния музей, където специално за „Белите нощи на Разград“ бяха експонирани златната маска на тракийския цар Терес от 5 век пр.н.е. и бронзовата глава на владетеля на Одриското царство Севт Трети от 4-3 в. пр.н.е. от фонда на Исторически музей „Искра“ – Казанлък.

Финалът на втората фестивална вечер бе концертът във вила „Урбана” в сърцето на древния Абритус. Участваха момичета от балетната школа при читалище „Развитие”, поп певецът Иван Гайдаров и артистите от Театрална група „ТЕМП” към Младежки дом – Враца със спектакъла „Светлината на огъня“ и „Дионисиев ритуал“.

Фестивалът „Белите нощи на Разград“ се организира от Община Разград и Регионалния исторически музей.