Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Златният пегас и най-голямото златно монетно съкровище от периода на Късната античност в България можеше да бъдат разгледани на 9 и 10 ноември в постоянната археологическа експозиция на Регионалния исторически музей в Разград. Двете уникални подвижни културно-исторически ценности бяха част от празничната програма за честването на 135-годишнината на музейното дело в Разград и 100 години от основаването на Разградското археологическо дружество, организирани от РИМ – Разград. За двата дни, за да ги видят и се снимат за спомен с тях, дойдоха стотици деца от различни разградски училища, много разградчани и гости на града.

Първият ден започна с поднасяне на венци и цветя пред надгробната плоча на акад. Анание Явашов до параклиса „Св. Георги“ в стария гробищен парк. Своята почит към основателя на Разградското археологическо дружество изразиха зам.-кметът на Разград Добрин Добрев и председателят на ОбС Стоян Ненчев, областният и зам.-областният управител Драгомир Златев и Найден Късов, представители на културни институции, граждани.

Част от програмата за честванията на бележитите годишнини бе Националната научна конференция „100 години археологическо дружество – Разград”.

„Разградският музей е един от най-старите културни институти в България. Негов създател е акад. Анание Явашов. През далечната 1887 г. той провежда първите археологически проучвания в местността Хисарлъка. На него дължим Абритус. А през 1922 г. той създава и Разградското археологическо дружество, чиито приемник днес е Регионалният исторически музей.

През всичките изминали десетилетия в музея работят едни от най-добрите специалисти в областта на музеологията, историята, археологията, етнологията. Те утвърждават и надграждат нашия музей, за да придобие той своя модерен и съвременен облик. Днес ние продължаваме тяхната традиция, за да предадем на следващите поколения богатото културно и духовно наследство на тези древни земи“, каза в приветствието си при откриването на конференцията директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова.

Зам.-кметът Добрин Добрев поздрави от името на ръководството на Община Разград музейните специалисти с двете бележити годишнини. „Фактите са категорични, че само няколко години след Освобождението тук е имало организирано музейно дело. И нещо забележително – тези ентусиазирани хора още тогава са съзнавали, че жителите и гостите на Разград ходят върху история – многовековна, мултикултурна.

Радвам се, че с дискусиите по време на конференцията и научните доклади в нея ще се популяризира историческото наследство на нашия край. Вашият труд и принос за това са ни много нужни в трудните напоследък времена“, каза в приветствието си Добрин Добрев.

Своя поздрав поднесе и областният управител. „Поклон пред всички вас – музейните специалисти, за полаганите усилия да съхраним историята и да я предадем на наследниците ни. Защото народ, който не познава история си и не се грижи за нея, е народ без бъдеще”, заяви Драгомир Златев.

Гости на празника в музея бяха още: членовете на Музейния съвет към РИМ – Разград; Теменуга Газдова – управител на „Биовет – клон Разград“; доц. д-р Златомира Герджикова от Института по балканистика с Център тракология към БАН; директорът на РИМ – Търговище Магдалена Жечева; зам.-директорът на РИМ – Русе Ренета Рошкева; директорът на Исторически музей – Исперих Емилия Германова; директорът на Исторически музей – Попово Владимир Иванов.

Поздравителни адреси изпратиха и поднесоха: проф. Велислав Минеков – министър на културата; проф. д-р Георги Колев – ректор на ШУ „Еп. Констинтин Преславски“; Борис Хаджийски – председател на УС на Сдружението „ Българските музеи“; Христо Попово – директор на НАИМ – София; Магдалена Жечева – директор от РИМ – Търговище; Игор Лазаренко – директор на РИМ – Варна ; проф. д-р Николай Ненов – директор на РИМ – Русе; Валентин Дебочички – директор на РИМ – Кюстендил; проф. д-р Светла Димитрова – директор на РЕМО „Етър“; д-р Александър Горчев – директор на Археологически музей – Велики Преслав; Теменуга Газдова – управител на „Биовет – клон Разград“.

Над 35 доклада в три сесии изнесоха на научната конференция представители на Българска академия на науките, Софийския университет „Св. Климент Охридски “, Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Тракийския университет, музеите в Разград, Добрич, Варна, Силистра, Велико Търново, Стара Загора, Исперих, Попово, Омуртаг, Нова Загора и др. Модератори бяха проф. д-р Стела Дончева от Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “, проф. д-р Росица Ангелова от РИМ – Разград и проф. д-р Георги Атанасов от РИМ – Силистра.

Всички доклади, представени на конференцията, ще бъдат публикувани в специализирано издание на музея през следващата година.

Таня ТОДОРОВА – директор на музея: ЗА НАС БЕШЕ ЧЕСТ ДА БЪДЕМ ДОМАКИН НА ТОЗИ ЗНАЧИМ НАУЧЕН ФОРУМ

Това беше изключително ползотворна конференция. Включиха се много видни учени и специалисти от страната, за което от мое и от името на колегите от РИМ – Разград сърдечно им благодаря. Проведоха се множество интересни дискусии, създадоха се нови контакти.

Беше чест да бъдем домакини на подобен значим научен форум. За нас в музея е приоритет да работим съвместно както с академичните центрове и общности, така и с колегите от всички музеи в страната. Това е пътят да съхраним, обогатим и популяризираме наследството не само на Разградския край, но и на цяла България.

Доц. д-р Калин Стоев – Институт по балканистика с Център по тракология към БАН:

МУЗЕЯТ УТВЪРДИ И ДОРАЗВИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНОТО МЯСТО НА ДРЕВНИЯ АБРИТУС В КАРТИНАТА НА ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НА БЪЛГАРИЯ

Бяхме на много интересен форум. Развиха се нови теории и хипотези, свързани с археологическото и историческото наследство на областта. И то в богата палитра от периоди – от праисторията до съвременността.

Регионалният исторически музей в Разград утвърди и доразви изключително важното място на древния Абритус в картината на историческото наследство на България. Което е и в огромна полза на българската наука.