Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Регионалният исторически музей участва в подготовката на Празника на Разград – 28 януари, с експонирането на Музея костница на пл. „Възраждане“.

Първо музейните специалисти поставиха високо на фасадата на Мавзолея портрета на цар Александър II, а по-късно подредиха оръжейната пирамида и свещниците вътре в пространството на сградата. Интерес към случващото се веднага проявиха четвъртокласници от ОУ „Н. Йонков Вапцаров“, а и много граждани, които влязоха с децата си в Мавзолея още преди началото на общоградското тържество.

Тържеството за 144-годишнината от Освобождението на Разград бе тъкмо на площад „Възраждане“, мястото, където на 28 януари 1878 разградчани са посрещнали руските войски, предвождани от княз Александър Дондуков-Корсаков.

По традиция ритуалът започна с въвеждане в Мавзолея костница на иконите на светците-воини Св. Димитър, Св. Георги и Св. Александър Невски, последната от които е дарена от освободителите на Разград преди 144 години.

„На днешния ден преди 144 години започна новата летопис на Разград и на Лудогорието. В нея имаше всичко – падение и възходи, кървави войни, времена на къртовски труд, на съзидание и творчество. Но Разград и хората на Лудогорието никога не се предадоха, не успяха да ги сломят нито трудностите, нито тежките беди“, каза в празничното си слово кметът Денчо Бояджиев. Той подчерта, че, преодолели всичко, днес разградчани с упорито достойнство продължават своя път напред през времето.

Последва поздрав за празника от генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов. Прочетен беше и поздравителен адрес от министъра на отбраната Стефан Янев. „Искрено ви пожелавам решението за обявяване на 2022 г. за година на кап. Христо Бърдаров да получи широк положителен обществен отзвук и да допринесе за имиджа на Община Разград като една родолюбива, съвременна и достойна българска община” – се казва в текста.

Поздравителен адрес за празника на града бе получен и от зам.-председателя на 47-то Народно събрание Ива Митева. Пред присъстващите на площада граждани бе прочетен поздравителният адрес от ръководството на руския град-побратим на Разград – Орел.

Над 60 представители на институции и организации от различни сфери положиха венци и цветя пред двата паметника Мавзолея костница на руските воини и Войнишкия паметник. Сред тях: кметът Денчо Бояджиев и председателят на Общинския съвет, Генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, от името на зам.-председателя на Народното събрание Ива Митева, от народните представители Марин Шишев и Гюнай Хюсмен, от областния управител Деян Димитров, от новия почетен гражданин Ангел Петричев, представители на религиозните общности, на политически сили, образователни и културни институции, организации, граждани.

Част от програмата на площада бе танцово изпълнение на Капански ансамбъл, а на финала небето над Разград бе осветено с многоцветна заря.

Други три събития предшестваха общоградското тържество: сутринта в храма „Св. Николай Чудотворец“ водосвет за здраве на разградчани и заупокойна молитва за загиналите български опълченци и руски войни за Освобождението на града отслужи Русенският митрополит Наум.

В ранния следобед мотористите от двата разградски клуба „Лудогорски братя“ и „Нощни ездачи“ и тази година се включиха в шествие под надслов „Освобождението на Разград – по следите на паметта“. Те поднесоха венци и цветя на Войнишкия паметник край главния път Русе-Варна в района на село Езерче.

А със съдействието на Клуба на офицерите и сержантите от запаса и резерва бяха поднесени венци и цветя пред паметника на капитан Христо Бърдаров. По повод 105-та годишнина от геройската му смърт, Община Разград обяви 2022-ра за Година на кап. Бърдаров. Роденият в Разград кап. Бърдаров е участник в битката край Тутракан през 1916 г., загинал ненавършил 27 години в ожесточено сражение недалеч от село Поградец /Мокра планина/, отбранявайки подстъпите към Охрид и Струга през 1917 година, по време на Първата световна война.