Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Музейният педагог Христо Христов и екскурзоводът Полина Неделчева от Регионалния исторически музей в Разград се включиха във втория фестивал на археологията в Археологическия резерват „Сборяново“ край село Свещари.

Посетителите в шатрата можеха да опитат от древноримския жертвен хляб от сирене Libum. „Хлябът е по оригинална рецепта на Марк Гавий Апиций – най-познатият римски автор на готварски книги през древността. Либум е приготвян е за рождените дни на боговете и духовете защитници. От него произлиза съвременната традиция за правене на торта за рождени дни. Още топъл либумът е бил потапян в топъл мед“, разказваше им Христо Христов. Всеки се сдоби и с оригиналната рецепта за приготвянето на древноримския хляб.

Дошлите в ателието на РИМ- Разград се преобличаха с антични дрехи, играха настолни игри от времето на Римската империя. Христо Христов и Полина Неделчева им представяха обектите на РИМ – Разград и на изпроводяк им подаряваха рекламни материали.

Фестивалът бе организиран от Сдружение „Хелис“ с подкрепата на Историческия музей в Исперих.

Още снимки може да видите на фейсбук страницата на Регионалния исторически музей: https://www.facebook.com/regionalhistorymuseumrazgrad/