Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Поредно признание за устойчиви добри практики на сътрудничество получи Регионалният исторически музей от Центъра за ученическо техническо и научно творчество в Разград. Цветанка Русева – директор на ЦУТНТ, връчи грамота и Специалната награда Центъра от Дванадесетия национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“ на директора на РИМ – Разград Таня Тодорова.

„Поводът е конкретен, но е пореден израз на устойчиво партньорство между нас и музея при повеждането на конкурса“, мотивира отличията Цветанка Русева. И тази година, на 29 март, домакин на официалната церемония за връчването на наградите на победителите в творческата надпревара бе родният дом на Григор Попов – къщата музей „Станка и Никола Икономови“, а по утвърдена вече традиция музеят връчи своя Специална награда на един от отличените участници.

Цветанка Русева пожела тези топли отношения да продължат и да се развиват в общи проекти между музейните специалисти и преподавателите и експертите в ЦУТНТ.

„Приемаме наградата с благодарност, че оценявате нашите усилия да стигнем до децата в детските градини, основните училища, гимназиите и центровете за личностно развитие и с нови, по-модерни и атрактивни начини и средства да им разкажем и покажем как са живели предците ни. Не може да не ни радва факта, че на местно ниво хората, заети в образованието и културата, осъзнават отговорността си не само за съхраняването на материалното и нематериално културно-историческо наследство, но и да предават тази памет на децата, при това с надеждата те пък да я предадат на своите наследници. Това е настоящият акцент, смисълът на съвместната ни работа. Струва си.“, каза Таня Тодорова.

Срещата продължи с детайлизиране на бъдещи общи инициативи: включването на музея в програмата на децата, ангажирани в предстоящото поредно „Еколято“, организирано от Центъра за ученическо, техническо и научно творчество и Община Разград и обратно – участие на децата от Центъра в събитията за Международния ден на музеите през месец май на територията на древния Абритус и къщите музеи „Станка и Никола Икономови“, „Анание Явашов“ и Етнографския музей. Децата от ЦУНТ вече имат и покана от музейните специалисти да бъдат част от творческите работилници за изработване на предмети и сувенири по различни поводи, най-близките от които са свързани с обичаите и обредите за Цветница и Великден. Възможно е това сътрудничество да се случи и по време на лятната образователна програма на музея „Един ден на Абритус“.

В началото на седмицата специални благодарности от Министерството на образованието и науката чрез началника на РУО – Разград Ангел Петков музеят получи за организирания в края на март „Жив музей на капанците“ – част от програмата на тридневния регионален форум за обмяна на добри практики между училищата „Аз, ти и другите и непознатото в познатото – иновациите за позитивната промяна в образованието“.

Пак през март в програмата на ученици от четири града в страната, участници в поредния модул на Националната програма „Иновации в действие“ с домакин НПТГ „Шандор Петьофи“, бе включено посещение на обектите на Регионалния исторически музей на територията на древния Абритус.

Като изключително добра практика се приема и стартиралата нова инициатива музейни специалисти да гостуват на малчуганите в детските градини и там, в позната им среда, да ги включват в творчески работилници.

Вече две години по ред през лятото в музея стажуват ученици от паралелката по туризъм в ПГИ „Робер Шуман“.

Музеят откликва и на всяка покана от училищата в града. Последното благодарствено писмо за съпричастност е от директора на Професионалната гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ инж. Димитричка Ангелова за оказаната подкрепа при провеждането на регионалния кръг от националното състезание „Най-добър автомонтьор и водач на МПС“. Това също е добър пример за дългогодишното сътрудничество между двете институции.