Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Със стих на Елин Пелин началникът на отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей проф. д-р Росица Ангелова откри днешният Празник на пчелния мед в къщата музей „Анание Явашов“, организиран съвместно с Областния браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела 2022“.

„Има нещо символично да бъдем заедно и с вълшебното жужене на пчелите да приветстваме Пролетта“, каза проф. Ангелова.

Празникът на пчелният мед е част от новата инициатива на Регионалния център по история да дава поле за изява на различните сдружения в Разград с идеята историята им и добрите техни практики да стават достояние на широк кръг от хора.

В празника се включиха зам.-областният управител Найден Късов, представители на отдел „Култура“ в Община Разград, осмокласници от ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, партньори и приятели на пчеларите. Пред всички тях бе представен новият председател на Областният браншови пчеларски съюз „Лудогорска пчела 2022“ Ивайло Гавазов, който наследява на поста Славейко Рашев.

Тържествен водоствет за здраве на пчеларите и неуморните труженички в кошерите отслужи отец Дмитрий Терзи.

Всички, уважили поканата на домакините, имаха възможност да опитат и да си купят пчелен мед и различни пчелни продукти, пчелен инвентар и да пийнат топъл чай с мед.