Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Изкуство и история в си дадоха среща в първата от „Белите нощи на Разград”. По традиция Фестивалът на материалното и нематериално културно наследство, организиран от Община Разград и Регионалния исторически музей с любезното съдействие на „Винпром „Лудогорие“, започва в нощта срещу Еньовден. И сега участници и гости бяха обгрижени с безупречна организация и гостоприемство музейните работници в къщите музеи, където бе първата „бяла нощ“.

Директорът на музея Таня Тодорова даде старт на поредицата от събития, продължили да полунощ, в къщата музей „Станка и Никола Икономови“, където за пръв път от началото на фестивала бе представена книга на местен автор – директора на РБ „Проф. Боян Пенев” и носител на наградата „Златев Пегас“ Димитър Петров. Разказите за Разград „Тайната на дървото” представи редакторът в издателство „Персей“ Пламен Тотев. Премиерата бе уважена от разградската поетеса Станка Николова, която от години живее в Австралия, а писмо с мнението си за сборника от 13 разказа изпрати писателката Неда Антонова. В събитието участва и певецът Текин Зекериев.

Събитията в къщата музей „Анание Явашов“ бяха под надслов „Завръщане в миналото – Другият Явашов“. Там актьори от Театралната формация „Импулс” дефилираха с ретро костюми от края на 19-ти и началото на 20-ти век. А в своя си неповторим стил проф. д-р Росица Ангелова, ръководител на отдел „Нова и най-нова история“ в РИМ – Разград, представи Българо-латинския ботанически речник на акад. Анание Явашов от фонда на музея и фотографската изложба „Био логично“ на д-р Мария Касчиева. Която пък не скри вълнението си красивите й и фотографии по проект, свързан с възстановителни дейности в рядко срещано природно местообитание – „Понто – сарматски степи“, в района на Северното Черноморие, да бъдат редом с тетрадката от 102 страници на акад. Явашов, основа на Българо-латинския му ботанически речник.

Различни еньовденски традиции бяха представени в Етнографския музей. Гостите преминаваха през Еньовденски венец от различни билки, получаваха по глътка пелин, с който се измиват очите против уроки, както и китка с червен конец. Девойките имаха възможност и да участват в ритуала „мълчана вода”. За всяко от китките, пуснати в менче с мълчана вода, бяха отправени наричания за това какъв жених ще си намери момата. Във възстановките и музикалния спектакъл в двора на Етнографския музей участваха музикантите и танцьорите от Фолклорен ансамбъл „Цар Калоян” от Цар Калоян и Детска танцова студия „Капанче” към читалище „Напредък”. На излизане всички имаха възможност да си отнесат вкъщи въгленче от ритуалния огън.

Вечерта завърши в атмосферата от времето на Австро-Унгарската империя в двора на къщата музей „Димитър Ненов”. Там артисти от Театрално-музикален център – Разград: Сцена „Назъм хикмет“ и квартет от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов” представиха популярни творби от австрийски композитори и възстановка по вестникарски статии от началото на 20-ти век на първите балове в Разград.