Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

В навечерието на Националния празник Таня Тодорова – директор на Регионалния исторически музей в Разград, откри в Етнографския музей изложба оръжия и документи на руската и турската армия, както и на българското опълчение, взело активно участие във военните действия по време на Руско–турската война 1877-1878 г.

„Приветствам музейните специалисти за поредната чудесна инициатива. И този път, в навечерието на Националния празник Трети март те по модерен и атрактивен начин ни показват уникални реликви от многобройните и разнообразни образци на културно-историческото ни наследство от Разградския край, които се съхраняват във фонда на музея“, каза в словото си изпълняващият длъжността кмет на Разград Добрин Добрев. „Важно е местната власт и държавата да полагат повече грижи и създават условия тези експонати да се съхраняват по правилен начин и съответно възможност за повече изложби, на които още веднъж, и още веднъж да доказваме на себе си и на гостите на България колко богати на история и артефакти са нашите земи“, допълни Д. Добрев.

На откриването бе и главният секретар на областната администрация Михаил Тодоров.

Изложбата включва 40 уникални движими културни ценности от фонда на музея: пушки „Кринка“, „Бердана 1“ и „Бердана 2“- широко използвани от руската армия; пушки „Пибоди-Мартини“, „Хенри Мартин“, модел „Снайдер“ /на въоръжение в турската армия/, карабина „Ремингтон“, револвер „Лефоше“, широко употребяваната от българско опълчение пушка „Шаспо“ , образци за ръкопашен бой като руска военна сабя „Златоуст“, турски ятагани – богато инкрустирани, тесак с ножница, сребърен патрондаш, калъп за изливане на куршуми и други.

Обособени са 14 табла, които илюстрират действията на Дунавската армия с едното от подразделенията – Източен отряд, чиито части освобождават четириъгълника Русе-Силистра–Варна– Шумен, включващ Разград и Разградския край.

Уникална илюстрация от фонда на музея показва как е изглеждал Разград в навечерието на войната.

Изложбата е реализирана от зам.-директора Даниела Ганчева и музейни специалисти, със съдействието на художника и куратор на изложбата Теодор Даскалов – член на Музейния съвет.

Изложбата „Руско–турската война – оръжия и документи“, може да бъде видя в Етнографския музей до 31 март.

А на Трети март – Националния празник на България, жителите и гостите на Разград, могат да я разгледат от 9.30 до 17.00 ч. безплатно.