Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

В навeчерието на Мeждународния ден на музеите в къщата музей „Анание Явашов“ се проведоха Майски краеведски четения на Центъра по регионална история към РИМ – Разград.

Четенията са посветени на две значими годишнини: 40-годишнината на Археологическия резерват „Абритус” и 90 години от смъртта на акад. Анание Явашов, обяви при откриването им проф. д-р Росица Ангелова, ръководите на отдел „Нова и най-нова история“ в музея.

„Добре дошли при нас са всички онези, които в свободното си време, без да жалят сили и средства полагат основите на редица клонове на българската наука, онези, които обичат историята, търсят и намират нови факти, с които да наредят пъзела на националната история. Ние ще дадем трибуна на тези неподражаеми ентусиасти краеведи“, приветства участниците във форума проф. Ангелова.

„За мен и колегите ми днешното събитие е знаково, още повече, че се случва точно в дома на Анание Явашов. Силно се надяваме през септември, когато ще организираме и Есенни краеведски четения, към нашия Център по регионална история интерес да прояват и учители по история“, каза директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова. И издаде в аванс, че материалите и от двата форума ще бъдат обобщени и събрани в специално издание на музея, за да стигнат до широк кръг от хора с интерес към историята на родния край.

Четенията откри Божидарка Златарева със своето изследване на тема: Сензацията – най-добрият продавач на пресата“.

Любомир Герганов представи разработката „Разград и търговската дейност на Дубровник по българските земи през XVI-XVII век“, Габриела Михайлова – „Читалище „Развитие“ в Разград – познати събития, непознати личности“, проф. Росица Ангелова – „Познатият непознат Пенчо Димитров Христов /1868-1956/“ и Мирослава Кацарова – „Родът Бърдарови – премер за народополезна дейност“.