Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Икона на руски светец войн със сребърен позлатен обков – дар на разградчани от руски висши военни по повод годишнина от освобождението на града; пищов кремъклия с ножница; кама с черна кокалена дръжка, обкована със сребро и турски ятаган се включените от фонда на РИМ – Разград експонати в общата изложба за Трети март, организирана съвместно от областните администрации в Разград и Търговище.

Изложбата, посветена на Националния празник на Република България ще бъде подредена на седмия етаж във фоайето на областната администрация в Разград, официалното откриване е на 27 февруари 2024 г. от 14.00 часа, поканени са и наследници на опълченци от Разградско.

Аррхивни материали и артефакти за нея са предоставени още от Държавен архив – Разград, Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ – Разград, Държавен архив – Търговище, Регионална библиотека „Петър Стъпов“ – Търговище, Регионален исторически музей – Търговище и Художествена галерия „Никола Маринов“ – Търговище.

Експозицията включва пана със старинни фотографии и документи, свързани Освобождението на Разград, копия от гравюри, изобразяващи битките за Освобождението на Търговище и портрет на опълченеца дядо Геро, осигурен от разградската Художествена галерия.

Изложбата ще бъде отворена до 7 март 2024 г., като ще бъде организирано посещението й от групи от ученици от разградските училища.