Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Гостите от Витенберге очаровани от Абритус и експозициите в музея

В програмата на гостите от побратимения на Разград немски град Витенберге на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти бе и посещение на обекти на Регионалния исторически музей.

Директорът на РИМ – Разград Таня Тодорова и колегите й посрещнаха делегацията, водена от председателя на комисията по култура към Градския съвет на Витенберге Уве Флаакер, който бе придружаван от съпругата си, директора на историческия музей Щелер Марсел и директорката на тамошната на библиотека Каролин Ренкевиц. С тях бе и главният експерт „Култура, религиозни и младежки дейности“ в Община Разград Цветана Бенонова. По време на тричасовата визита домакините разказаха за и показаха изключително богатото материално историческо наследство, съхранявано във фондовете на музея. Гостите разгледаха и останаха очаровани от древния Абритус, постоянната музейна археологическа експозиция и модерните начини на представяне на историята в залите на интерактивния музей.

По време на разговорите между домакините и членовете на делегацията се роди идеята догодина те отново да са в Разград и да участват в поредния исторически фестивал „Абритус – мистика и реалност“, а след съгласуване с общински управи на Разград и Витенберге в двата побратимени града да бъдат организирани на разменни начала гостуващи исторически изложби.