Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„Представяме една уникална изложба от колекциите на любители от страната за една все още не добре проучена част от древната история на Земята – палеонтологията – наука за изкопаемите вкаменелости на животни и растения от минали геоложки епохи, за откриването на условията и причините за еволюцията им.

С представените тук експонати искаме да покажем част от този древен необятен свят, да хвърлим светлина в мрака към праисторическите животни и растения в еволюцията на нашия дом Земята“, каза на откриването на изложбата директорът на Регионалния исторически музей в Разград Таня Тодорова.

Гости на церемонията в Етнографския музей бяха областният управител на Разград Драгомир Златев, представители на отдел „Култура“ в Община Разград, разградчани, немалка част от тях – с децата си.

Шестима любители на палеонтологията от цялата страна показват част от своите колекции от растения и животни, живели преди милиони години. Никола Карапетков от Кърджали е подредил във витрините череп на мозозавър и скелет на кейчозавър, криноид /животно, изглеждащо като водна лилия/ и зъби от мегалодон /праисторическа акула/; Слави Славчев от Видин – амонити – изчезнал подклас мекотели от клас главоноги, открити по нашите земи; Димитрис Фитакис от София гостува в Етнографския музей с морски таралежи, също от България„ Асен Христов от Провадия – наутилуси /морски главоноги/, а Димитър Димитров от Годеч – зъб от мамут, кости от нотозавър /най-старите, открити у нас/, челюсти от хищна котка и кит /открит край Видин/.

Основният инициатор двигател на фосилната изложба – Пламена Петкова от Исперих, представя морска фауна – гастроподи /морски охлюви/ както долна челюст от бизон. На откриването на изложбата пред присъстващите тя изнесе прелюбопитна беседа за стореното от нея и колегите и в откриването, изучаването и запазването на вкаменелостите от древността. Според нея дори на фантастиката не и достига фантазия да си представи какво се случвало на древната ни планетата преди по нея да закрачат мамутите и пещерните мечки.

Изложбата ще бъде отворена до 26 май. Регионалният исторически музей кани разградчани и гостите на града и особено учениците да посетят Етнографския музей и да се пренесат с „машината на времето“ в ерата на зараждащия се живот на Земята.

Входът е два лева за възрастни и лев – за деца.