Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Гостуваща изложба по покана на Регионалния исторически музей „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“ бе открита в Етнографския музей в Разград.

Везбата са от фонда на читалище „Български искрици“ – Добрич. „Акцентът е върху мотива като основен елемент в българската шевица, пазещ родовата памет“, каза при откриването зам.-директорът на музея Даниела Ганчева.

И още – с част от народна песен тя илюстрира мястото, дълбоката мистика, дълбоката символика на традиционната българска шевицата. „Защото зашевите съхраняват спомена за това, че по шевиците, по мотивите е можело да се узнае не само полово- възрастовата принадлежност на съответния човек, но и това от кое селище е, от кой род е, от кой етнос е. Което прави шевицата, зашевът, белег за идентичност.“:

„Драгана на двор седеше,
на гергеф огърлец везаше
От Слънцето го зашива,
от Луната го зафаща
От звездите го огражда…“

„Шевиците намират все по-голямо приложение в съвремието и бита ни“, каза в приветствието си зам.-кметът на Разград Добрин Добрев. „Интересен и важен е начинът те да бъдат съхранени и предадени през поколенията. Дължим нашата изключителна признателност към хората, които ги правят с двете си ръце и съхраняват в днешните ни трудни времена българският бит и култура. Поздравления към организаторите на изложбата и творците, създали тази красота, на която ние тук сме късметлии да се насладим“, каза още Д. Добрев.

Събитието започна с изпълнения на талантите от Танцова школа „Калина-Рада“ към Центъра за работа с деца. Гости бяха още зам.-областният управител Драгомир Златев, приятели на майстора везбар Николинка Ангелова – живото човешко съкровище от Гецово, ценители на българската шевица.

Представените в изложбата 300 „зашева“ са копия на модели от всички етнографски области в страната. Шевиците са изработени от вълнени и памучни конци. Везани са с различен бод, а мотивите са стилизирани изображения на растения, животни, митични същества и предмети от бита.

Изложбата може да бъде видяна всеки работен ден до 30 април.