Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Директорката на РИМ – Разград Таня Тодорова връчи наградата на музея за най-добро изпълнение на произведение на Димитър Ненов в деветото издание на едноименния конкурс за млади изпълнители.

Журито отреди това да са талантите Деян Денчев и Славена Петкова. По уважителни причини Славена не можа да получи лично наградата си.

Церемонията по награждаването и Гала-концерта на лауреатите бе залата на читалище „Развитие“. Пред малките изпълнители, техните родители и музикални педагози председателят на журито Евгени Желязков – преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, поздрави децата за участието и напредъка им в усвояването на тънкостите при свиренето на пианото. Каза им, че не наградата е най-важното нещо, а срещите помежду им на подобни форуми, приятелството и обмяната на опит. Пожела им щастлива и успешна нова учебна година и да се видят отново през пролетта на 2025 г. при следващото издание на конкурса.

Както винаги, и сега участниците в най-малката възрастова група си тръгнаха от конкурса, освен с наградите и грамотите, и с огромни плюшени играчки.

Ден по-рано откриването на конкурса бе в Етнографския музей. Водеща на церемонията бе директорката на Регионалния исторически музей Таня Тодорова. Тя посочи, че сред целите на конкурса е да се съхранява и популяризира творчеството на големия български композитор, да се откриват млади талантливи изпълнители, които да получават възможност за изява и обмяна на опит, както и да стимулира творческия им потенциал и да ги подтиква към усъвършенстване и реализация в новата конкурентна среда.

Пред малките участници, техните родители, педагози и любителите на музикалното изкуство основни моменти от живота и приноса на Димитър Ненов за българската култура припомни проф. д-р Росица Ангелова – ръководител на отдел „Нова и най-нова история“ в Регионалния исторически музей. Това стана на фона на единствения запазен запис от изпълнение на Димитър Ненов на творба на Ференц Лист. Директорът на Регионалния исторически музей Таня Тодорова обясни, че записът – част от фонда на Българското национално радио, е предоставен на музея по идея на директора на Музикалната школа „Илия Бърнев“ Деян Денчев.

„Деветият национален конкурс за млади пианисти ви желае да сбъднете думите, заветите, отговорността на виртуоза Димитър Ненов: „Народите раждат дарования – еманация на духовните сили, хиляди дават по нещичко, за да създадат това дарование. На всички съм длъжник и трябва да им върна това, което са ми дали”, цитира тя виртуознния пианист и архитект. Проф. Ангелова пожела на младите пианисти да бъдат със своя талант „камъчето в обувката на съвременната българска култура“ и да творят красота, родно музикално изкуство на световно, модерно ниво.

В приветствието си зам.-кметът Добрин Добрев поздрави участниците за избора, който са направили, пожела им пианото да стане тяхно призвание и с изпълненията си да увличат много хора в магията на музиката.

Приветствие към участниците отправи и председателят на журито Евгени Желязков – преподавател в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе. Членове на журито са: проф. Александър Василенко от НМА“Проф. Панчо Владигеров“ и Антоанета Воденичарова от НУИ „Панайот Пипков“-Плевен.

В конкурса участват 15 пианисти, разпределени в четири възрастови групи, част от тях освен като индивидуални изпълнители участват и раздел „клавирно дуо“. За трето поредно издание освен от цялата страна има и участник от Русия – млад музикант от Санкт Петербург.

Музикалният празник, посветен на именития ни съгражданин, се организира от Община Разград, читалище „Развитие“ и къща музей „Димитър Ненов“. Провежда се през две години, насочен е към деца и младежи, изучаващи пиано в музикални школи, паралелки и частни педагози.