Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

„От историческа гледна точка времето е години, векове и епохи, но то отмерва и процеси и събития, свързани с националната и местната история“, каза в словото си директорката на Регионалния исторически музей в Разград Таня Тодорова при отриването на изложбата от колекции на часовници и календари в къщата музей „Акад. Анание Явашов“ в Разград.

„Експозцията „По следите на времето“ разглежда ролята, значимостта и развитието на календара и часовника от праисторията до най-ново време, а идеята е да провокираме размисъл за ценността на времето, преплетено в историческото развитие на града и региона“, каза още Таня Тодорова.

Гост на събитието бе Цветана Бенонова, главен експерт в отдел „Култура, религиозни и младежки дейности“ в Община Разград. От името на областния управител Драгомир Златев“ бе получен поздравителен адрес, в който той приветства организаторите за идеята чрез изложбата обществеността в областта да се запознае с такава богата колекция от часовници и календари.

Уредникът в музея и стопанин на къщата „Анание Явашов“ Виктор Костадинов разказа, че в изложбата са включени 81 предмета – часовници, часовникарски инструменти и информационна табла за развитието на календарите и часовниците във времето – механични часовници от началото на XX век насам и най-съвременни електронни уреди за отчитане на милисекунди, секунди, минути и часове. Сред експонатите са стенният часовник от сладкарница „Касамакови“ в Разград и будилникът от дома на Гани Чернев.

Известният разградски часовникар Илко Колев, който от години поддържа часовника в Часовниковата кула в Разград, направи ретроразходка из историята на часовника. Първата ориентация на древните хора във времето са били звездите – по тяхното движение са правили маршрутите си мореплавателите. Следват слънчевите часовници, неудобството при които е, че „работят“ само през деня. Паралелно се използват и водните часовници, които отчитат времето според това за колко време капка по капка се изпразва някакъв съд. Безкрайно работещите водни часовници са задвижвани от потоци и ручеи. Следват фитилните и ламповите часовници. Революцията, обаче, настъпва с появата на механичните часовници. Изобретяването на баланса води до появата на джобните и ръчните механични часовници. За да дойде ерата на електронните и атомните часовници – еталон за точност в наши дни – до милисекунда на 100 години.

Експонатите са от фонда на Регионалния исторически музей /РИМ/. Изложбата е част от инициативите на РИМ – Разград, посветени на 135 години музейно дело в града и Европейските дни на културното наследство и може да бъде разгледана в следващите два месеца.